Klaar voor de start voor de Ekoï CRAZY DAYS! Tot 60% korting 1 GRATIS EKOI gereedschapsbus bij aankoop van meer dan €175,-

Warren BARGUIL

TEAM ARKEA SAMSIC
Filteren

Warren Barguil is een Franse wielrenner, geboren op 28 oktober 1991 in Hennebont, Morbihan. Hij is een van de ambassadeurs van Ekoï.
Nadat we u alles hebben laten weten over Team Arkéa Samsic , is het tijd om de belangrijkste renners eens van dichtbij te bekijken. Daarom bieden wij u bij deze gelegenheid een focus op de Bretonse renner Warren Barguil.

Wie is Warren Barguil?

Warren Barguil, bijgenaamd Wawa, is een wielrenner die geclassificeerd wordt als een klimmer-strijder.

De Bretonse wielrenner begon op 7-jarige leeftijd met BMX, een discipline die hij zes jaar lang zou beoefenen voordat hij zich op het wegwielrennen toelegde.

In 2009, in zijn tweede jaar als junior, werd hij, na verschillende overwinningen (waaronder de Tour du Morbihan Juniors), Junior Frans kampioen op de weg, wat hem in staat stelde deel te nemen aan de Ronde van Istrië.

In 2011, op 19-jarige leeftijd, en bij zijn eerste deelname, won hij een etappe van de Tour de l'Avenir in de kleuren van de Franse ploeg en eindigde op de 5e plaats in het algemeen.

In 2012 werd hij lid van de CC Etupes. Door deze verandering van ploeg kon hij dat jaar talrijke wedstrijden winnen, waaronder de Essor Basque en de Essor Breton. Op de Tour de l'Avenir had hij volle bak: behalve een etappe te winnen, pakte hij het algemeen klassement, het puntenklassement en het bergklassement.

De professionele loopbaan van Warren Barguil

In 2013 maakte Warren Barguil zijn professionele debuut bij de Argos-Shimano-ploeg, waarin hij gedurende het seizoen 2012 stage had gelopen.
In de zomer, toen hij voor de eerste keer in zijn carrière deelnam aan de Vuelta in Spanje, won hij zijn eerste etappe in een grote ronde, om die prestatie drie dagen later te herhalen, nog maar 21 jaar oud.

In 2014, terwijl hij de Ronde van Frankrijk tot zijn doel voor het seizoen had gemaakt, werd hij niet geselecteerd voor de wedstrijd, ondanks dat hij negende werd in de Ronde van Catalonië. Daarna nam hij deel aan de Ronde van Spanje, die hij afsloot zonder etappewinst maar wel op de achtste plaats algemeen. Warren Barguil heeft hier zijn eerste top 10 in een grand tour.

In 2015 ontdekte Warren Barguil eindelijk de wegen van de Tour de France en eindigde als veertiende in het algemeen klassement, en als derde beste jonge renner achter Nairo Quintana en Romain Bardet. Het jaar daarop zou hij onthullen dat hij, na een valpartij in de tiende etappe, de race had uitgereden met een gebroken knieschijf.

In januari 2016, toen hij met zijn ploeg deelnam aan een trainingskamp in Spanje, werden Warren Barguil en vijf van zijn ploeggenoten aangereden door een auto. Ondanks een gebroken scafoïd en een knieblessure keerde hij in maart in de Ronde van Catalonië terug in de koers. Ondanks een derde plaats in het algemeen klassement in de Ronde van Zwitserland en een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik, kon hij zijn ware niveau niet meer bereiken: hij werd 23e in de Ronde van Frankrijk terwijl hij op een top 10 klassering had gemikt, en ging na 3 etappes in de Ronde van Spanje met pensioen.

In 2017, toen de Giant-Alpecin ploeg zichzelf omdoopte tot Sunweb, schitterde Warren Barguil opnieuw op de wegen van de Tour de France. In een sprint geklopt door Rigoberto Uran in de negende etappe, trok hij die dag de beste klimmers bolletjestrui aan, die hij zou houden tot de finish in Parijs op de Champs-Elysées. Maar hij was niet tevreden met de bolletjestrui, want een paar dagen later won hij eindelijk voor de eerste keer in zijn carrière op de wegen van de Tour de France, om dit huzarenstukje in zijn eentje te herhalen op de top van de Col d'Izoard tijdens de achttiende etappe, en zo de lieveling van het publiek te worden en een ware "wawa mania" op zijn pad te brengen.
Als beloning voor de moed van de man die niet aarzelde om verschillende ontsnappingen te nemen en verschillende keren aan te vallen om zijn beste klimmers trui te verdedigen, werd hij ook verkozen tot super strijdlustig.

In 2018 tekende hij, tot ieders verrassing, voor de Bretonse ploeg Fortuneo-Samsic, die in de Pro Continental staat. Na voor een World Tour team geracet te hebben, zegt Wawa dat hij weer contact wilde maken met zijn Bretonse wortels.

In 2019 werd hij, na een geruststellende start van het seizoen, het slachtoffer van een zware valpartij op Parijs-Nice die hem dwong op te geven na een nekwervelverstuiking. Bij zijn hervatting in de Ronde van Catalonië brak hij bij een andere valpartij zijn heupbeen.
Eind juni nam hij revanche door voor het eerst in zijn profcarrière Frans kampioen op de weg te worden.
Een paar dagen later stond hij dus aan de start van de Tour de France met de driekleurentrui op zijn schouders. Ondanks verschillende pogingen won hij geen etappe, maar eindigde de Tour de France op de tiende plaats algemeen.
In augustus won hij bijna zijn eerste etappekoers in de Artic Race van Noorwegen, maar werd uiteindelijk niet tweede met 1 seconde verschil op de laatste etappe. Zijn contract met Team Arkéa-Samsic (de nieuwe naam van de ploeg) wordt met drie jaar verlengd, ondanks de toetreding van Nairo Quintana tot de ploeg.

In 2020, met een seizoen dat zwaar beïnvloed wordt door Covid, neemt Warren Barguil aan weinig wedstrijden deel.
Na een bevredigende start van het seizoen (2e in de Drôme Classic), nam hij in september deel aan de Tour de France met als missie Nairo Quintana te steunen. Uiteindelijk, na het gebrek aan fitheid van de Colombiaan, nam de Bretoen de leiding van de ploeg over en eindigde als vijftiende in het algemeen klassement.
Hij sloot zijn seizoen af met verschillende top 10 finishes in de Arden klassiekers (4e in de Flèche Wallonne, 5e in de Flèche Brabançonne, 9e in Luik-Bastenaken-Luik).

Zijn professionele palmares op de weg

Frans kampioen op de weg in 2019
Frans junior kampioen op de weg in 2009

Tour de France:

2 ritzeges in 2017; Beste algemene plaatsing: 10e in 2017 en 2019.

Tour door Spanje:

2 ritzeges in 2013; Beste algemene plaatsing: 8e in 2014.

2020:

2e in de Drôme Classic; 4e in de Waalse Pijl; 9e in het Critérium du Dauphiné; 9e in Luik-Bastenaken-Luik.